În zilele noastre, s-ar putea să vă întrebați de ce halbele de bere au capac, dar răspunsul se află în trecut. Ceștile de astăzi nu mai au capace de mult timp, sau unii le-au păstrat pentru latura folclorică.
Care a fost scopul inițial al capacului? Iată o călătorie pe linia memoriei pentru a explica această parte a istoriei halbei de bere.
Original, halbele de bere nu aveau capac
Originea exactă a cană de bere nu este subiectul acestui articol, dar inițial, recipientul care conținea berea era mai apropiat de un ulcior decât de o cană.
Ideea era de a avea un container puternic, dacă se poate nu prea scump și care să poată menține temperatura băuturii rece.
Cel mai apropiat lucru pe care îl avem astăzi de cănile din acea epocă este acest model vintage pe care îl oferim pe site-ul nostru:
Fă clic pe imagine pentru a merge să o vezi!
Pesta din Europa dă naștere capacului de cană de bere
Ne aflăm în Germania secolului al XIV-lea, iar cănile “de ulcior” sunt fabricate din gresie. Ca fapt divers, în aceeași perioadă, în țările vecine, erau la modă halbele din lemn. Oricum ar fi, Moartea Neagră care făcea ravagii la acea vreme nu cunoștea granițe. Milioane de oameni au murit pe întregul continent din cauza acestei peste bubonice.
Științificii de atunci credeau, pe bună dreptate, că toate muștele și insectele care se hrăneau cu cadavrele care mișunau puteau transmite boala oamenilor sănătoși. Așa că autoritățile germane au emis un decret: toate localurile cu băuturi și hanurile erau obligate să acoperă tot ce conținea mâncare sau băutură.
Ce muscă ar fi putut rezista mirosului unei beri bune după ce s-a ospătat cu un cadavru în descompunere, nu-i așa?
Trucul cu halba a fost de a proiecta un capac atașat la halba de bere, dar totuși detașabil. Deși halbele de bere germane erau fabricate din gresie, pentru a îndeplini această funcție a fost ales pewter.
Consumatorul bavarez putea astfel să ridice capacul doar cât să ia câteva înghițituri înainte de a-și închide din nou halba. Din nevoie vine invenția, cum se spune!
Tapul de pe halba de bere a rămas și după epidemia de ciumă
Au trecut câțiva ani până când Moartea Neagră a fost mai puțin viguroasă, dar între timp consumatorii s-au obișnuit cu capacul de pe halbă. De asemenea, își dăduseră seama că un capac menținea mai bine temperatura berii.
A fost apreciat și faptul că capacul împiedica insectele dăunătoare să vină și să se înece în paharul lor.
Cupa cu capac s-a demodat în cele din urmă
Cu timpul, pub-urile au realizat totuși că a pune capace pe fiecare cană avea un cost deloc neglijabil.
Amatorii de bere, între timp, au început să se plângă de faptul că nu puteau măsura singuri dacă cantitatea de bere care le era servită corespundea într-adevăr prețului care le era cerut. transparența recipientului era garanția că nu veți fi înșelați cu privire la conținut!
Datele cană de bere din gresie cu capac au luat sfârșit în jurul secolului al XIX-lea, în favoarea sticlei transparente. Următoarea provine de pe canalul nostru YouTube și rezumă totul perfect:
<!–.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }–>
Căni de gresie cu capac au continuat să fie fabricate, dar nu mai erau destinate proprietarilor bogați sau colecționarilor. Aceste căni au devenit adevărate opere de artă cu modele și ornamente magnifice. Unele dintre ele se pot vinde chiar și acum cu câteva mii de euro.
Caza de bere din zilele noastre poate fi foarte diversă și variată. Sticla tinde să fie folosită mai puțin. Tipul de model care funcționează foarte bine în casa noastră, de exemplu:
Așa cum veți fi înțeles din aceste rânduri, cană de bere a evoluat de-a lungul anilor. L’ datează de foarte mult timp!
Capacul a apărut din motive sanitare apoi a fost păstrat din motive practice și în cele din urmă a fost înlocuit din motive bugetare și estetice. Și berea a avut o evoluție destul de mare, dar asta e pentru un alt articol!
Dacă ați avut răbdarea să-mi citiți articolul până la capăt, să știți că puteți beneficia de o reducere de 20% la întreaga comandă introducând codul BLOG20 în coș.
Îmi rezerv acest cod pentru cei mai fideli cititori care ne-au descoperit site-ul prin intermediul articolelor pe care le postez cu drag! Doar ca să știți, codul nu poate fi combinat cu alte coduri de reducere pentru că nu se poate exagera, nu-i așa! 20% reducere nu ne lasă deja prea multă marjă, dar cel puțin îmi răsplătesc cititorii.
Pentru a mă încuraja și a mă susține, nu ezitați să cumpărați ceva de la noi!
Site-ul nostru oferă peste 100 de cupe de bere diferite și toate sunt unice!
Pentru a descoperi toate produsele noastre, faceți clic pe acest link: Chopedebiere.
Dacă doriți să citiți unul dintre celelalte articole ale mele, vă sugerez să consultați 18 sfaturi pentru decapsularea unei sticle fără deschizător de sticle sau cel de pe inventarea halbei de bere.
Pentru a vedea toate celelalte articole de pe blogul meu, faceți clic pe Blog De Chopedebiere.