Ați auzit vreodată fraza, că berea sau consumul ei este vulgar? Că este o băutură a omului sărac? Dacă nu, ai noroc pentru că este destul de enervantă atunci când ajunge la urechile tale. Dacă mi-ați citit postările, ați observat că mă poziționez un pic ca Cavalerul Alb al berii! ⚔️
Dacă citești acest articol, cu siguranță ești francofon. Cu toate acestea, nu știu dacă sunteți francez. Dacă nu sunteți, trebuie să înțelegeți că cultura franceză este intim legată de vin. O parte întreagă a economiei noastre depinde de producția și consumul său.
De aici pornește totul și veți înțelege de ce unii consideră berea o băutură pentru săraci, la propriu.
Voi începe cu cauza istorică și apoi voi relua câteva expresii negative pe care le-ați putea auzi pe ici pe colo. Totul se termină cu bine, nu vă faceți griji!
1) Totul începe cu romanii
Aha! Iată-i, adevărații vinovați ai istoriei! O să vă povestesc: eram destul de liniștiți în Gaule, ne vedeam de viețile noastre mărunte. Ne luam la harță între noi pentru pământ, vite și femei. Erau vremurile bune în care fiecare era pentru el și zeii pentru cine îi dorea. Pe atunci, băutura noastră emblematică era cervoise pe care o făceam din cerealele noastre. Căni de bere s-au golit și s-au umplut repede!
Și apoi, fără o clipă de ezitare, iată-l! Môssieu Cesar cu legiunile sale romane! Restul poveștii îl știți: Gergovia are clasă, iar Asia este un dezastru… Oricum, iubitul nostru gaulois a luat o bătaie bună și astfel a fost anexat de Cezar care apoi s-a întors la Roma pentru a fi aureolat în glorie.
Imperiul Roman avea un modus operandi relativ simplu: toate provinciile sale trebuiau să fie guvernate de Legea Romei, de obiceiurile și cutumele acesteia și de religia sa. Iubiții noștri romani erau adepți ai strugurilor, și anume ai vinului. Tehnica lor de a-și îmblânzi noii cuceritori a constat și în impunerea culturii lor.
Așa au început să înflorească viile în Galia și oamenii au început să bea vin. Astfel, Galii burghezi au început să bea vin și să abandoneze cervocea strămoșilor lor.
Din păcate, populația a continuat să fabrice bere și să o bea. Era mult mai accesibilă financiar și prea populară pentru a dispărea.
2) Conflictul de statut social dintre bere și vin
De fapt, din această epocă s-a născut această diferență de apreciere între vin și cervoiul care a devenit între timp bere. Acest lucru se întâmplă de peste 2.000 de ani, ceea ce este destul de nebunesc, nu-i așa?
Te vezi mergând la un restaurant elegant și comandând o halbă? Nu, bineînțeles că nu. Și eu sunt primul. Cazul meu este un pic special pentru că, deși iubesc berea, nu-mi place să o beau la masă. De asemenea, sunt un mare fan al vinului, dar îl beau mult mai rar decât berea. Așa că un restaurant sau o cină romantică este ocazia perfectă.
Este chiar imaginea pe care o reflectă berea care o plasează sub vin. Vă puteți imagina o masă a șefilor de stat cu Heineken pe masă? Unul cu un pachet de Kro? Nu, bineînțeles că nu se poate. Bereastrong> pare prea ieftină la ocazii speciale. Vinul are mai mult farmec…
Există o diferență de preț care poate fi abisală între vin și bere, mai ales la marile recolte de Burgundia sau Bordeaux. Vinul are un statut social diferit de cel al berii. Cu toate acestea, lucrurile se schimbă, deoarece devine din ce în ce mai șic să băi bere.
De la tăierea pantalonilor scurți uneori pentru vin și alteori pentru bere, mi-am amintit că vindem pantaloni scurți! Iată-l pentru fani:
Totât de original, o să verific!
3) Conflictul generațional dintre vin și bere
Sper să nu mi-o luați în nume de rău, dar voi folosi un exemplu foarte concret pentru a ilustra acest titlu. Un prieten de-al meu s-a căsătorit în urmă cu câțiva ani și, cu această ocazie, socrii lui s-au oferit să îl ajute cu costurile. Așa că au decis să plătească pentru alcool. Nu este un element nesemnificativ când știi cât costă un! ❤️
Părinții au presupus că oamenii vor bea vin și șampanie. Miresele și mirele și-au dorit ca un băutor de bere să fie prezent și în timpul vinului de onoare și pe tot parcursul serii. Negustorul de vinuri i-a asigurat pe părinți că tot ce nu a fost băut (sticle de vin și butoaie de bere) le poate fi returnat. Ok pentru aparatul de taffy atunci.
Devine ce s-a întâmplat? S-au trezit cu baxuri de vin încă nedesfăcute în timp ce mai mult de o duzină de butoaie au fost fluierate! Părinții nu înțelegeau ce s-a întâmplat și păreau increduli. Pe de altă parte, mirii îi avertizaseră: “Amicii noștri beau vin la masă, dar preferă berea ca aperitiv și seara“.
Morala acestei povești adevărate este că timpurile se schimbă. Când te uiți la cifre, francezii beau din ce în ce mai puțin vin, în special tinerii. Concepțiile se schimbă, dar este nevoie de timp pentru ca asimilarea să aibă loc.
4) Berea arată rău
Îmi amintesc când eram copil, mă plimbam prin oraș și vedeam tineri care stăteau cu câinii lor. Stăteau în piețele din oraș și sorbeau bere. Mama obișnuia să-mi spună: “Îi vezi pe copiii ăia? Desigur vă puteți imagina că m-am schimbat mult. A fost doar viziunea unui copil care vede lucruri pe care nu le înțelege. Erau doar niște tineri care beau câteva beri în aer liber, cu un anumit stil vestimentar și de păr. Fără judecăți, fiecare cu ale lui! O altă anecdotă: când eram adolescent, obișnuiam să fac o mică plimbare prin oraș cu 2 sau 3 colegi, cu o butelie de bere în mână. <> Privirea de pe fețele oamenilor pe lângă care treceam era mereu aceeași. Puteai citi în ochii lor bunul și vechiul “Ah, tinerii ăștia!”. În afară de faptul că, teoretic, trebuie să ai peste 18 ani pentru a bea alcool, noi nu făceam nimic rău. Încă o dată, este vorba de imaginea pe care o proiectăm atunci când bem o bere, așa cum o văd justițiarii…. Îmi dau seama în timp ce scriu acest articol că, de fapt, povestesc destul de mult despre viața mea, nu-i așa?! Nu-i nimic, pentru că măcar miroase a viață reală! Și apropo de viața reală, aș vrea să mai povestesc o anecdotă Pentru știre, poveștile mele din copilărie și adolescență au avut loc într-un orășel de provincie, dar de câțiva ani sunt stabilită la Paris. Dacă ești parizian, ai băut vreodată o bere în metrou? Păi bine, deja îi văd pe unii spunându-mi “Er ești conștient că este interzis să bei alcool în metrou???”. Asta este, pledez vinovat. Dar, în apărarea mea, trebuie să clarific 2 lucruri: Nu am mai făcut-o de ani de zile, dar ceea ce mă bloca și pe mine atunci era mereu acea faimoasă privire în ochii oamenilor, plină de judecăți de valoare la modul “Olala l-ai văzut pe ăla! Bea o bere aici, și bla bla bla…” Pe de altă parte, nu pot să nu îi menționez pe bieții nefericiți pe care îi poți vedea la deschiderea supermarketului mergând să își cumpere doza de 8.6. O bere ca luni ce… Aici, sigur, efectul redat nu este grozav… Dar nu berea ar trebui incriminată, ci mai degrabă dependența lor. The poate fi sinonim cu berea, dar berea nu ar trebui să fie sinonimă cu alcoolismul. Ok, anunț că acum este prea târziu. Am citat deja prea multe anecdote personale pentru a mă opri aici! Așa că hai să continuăm cu viața agitată a lui Julien! Am locuit o vreme în Anglia, acum vreo douăzeci de ani. Acolo, viziunea despre bere este total opusă față de a noastră. Să mergi la la ora 17 nu te face un alcoolic. Este complet normal din punct de vedere social. Am fost șocat totuși când am ajuns prima dată în această țară. Întotdeauna îți poți pune întrebarea când să bei biere sau mai degrabă de la ce oră, dar cred că răspunsul se află în fiecare dintre noi, micuțule cărăbuș. La cât de student la franceză eram, nu eram obișnuit să beau pintes. Pe atunci, cunoșteam acest format ca fiind “serios” în Franța. Francezii aveau tendința de a bea demis. Iar acum îmi dau seama că în țara asta toată lumea ia 50 cl de bere la fiecare rundă! Ce surpriză a fost și când am văzut femei care înghițeau halbe de parcă ar fi fost sirop! Și să te râgâie în timpul procesului, altfel își pierde farmecul, desigur! A fost foarte ciudat pentru mine să văd fete îmbrăcate în stil englezesc -traducere: decolteu adânc și fustă scurtă…ei bine, ați prins ideea!- plimbându-se în găști de câte 10 cu fiecare o halbă în mână. Trebuie să recunosc, da, la început mi s-a părut de prost gust. Și aveam doar 20 de ani! Explicația a fost însă simplă: Eram condiționată cultural să o văd ca fiind cel mult neobișnuită. O fată drăguță, bine îmbrăcată, cu o halbă mare în mână, asta mi se părea ciudat. Tinerețea formează tinerețea cum se spune, dar este și o deschidere către alte culturi, norme și obiceiuri. Și totuși, tot ce trebuia să fac era să traversez Canalul Mânecii! Așa că berea nu este mai vulgară decât orice altă băutură, dar mai degrabă interpretarea societății ne poate face să credem acest lucru. Așadar, să ținem ochii larg deschiși și să învățăm din greșelile noastre, bine? Înainte de trecerea la vârsta adultă, când ești tânăr, vrei să experimentezi o mulțime de lucruri. Alcoolul este unul dintre ele. Este amuzant cum băutul unei beri când ești adolescent poate părea banal pentru noi, francezii, în timp ce americanii așteaptă teoretic până la 21 de ani pentru a bea primul pahar! Totuși, nu voi aduce în discuție când să bei bere. În orice film american, adolescenții nu se mai simt de îndată ce unul dintre ei reușește să pună mâna pe un pachet de 4! Wow, o să fim băieți cuminți și o să bem bere… Asta vine și din marea laxitate care a existat dintotdeauna în Franța privind vânzarea de alcool. Totuși, acest lucru s-a schimbat în ultimii ani, deoarece magazinele cer acum acte de identitate. Pentru a reveni la faptul că tinerii se îmbată cu bere, ei bine, da, este un fapt. Nu sunt un profesionist al sănătății, dar presupun că este totuși mai puțin rău decât . Pentru cei care nu știu, este vorba despre a bea cât de repede poți pentru a te îmbăta. Ce mod mai bun de a face asta decât cu băutură tare… În anii ’60, tinerii se îmbătau cu vin, iar acum poate fi bere. Așa să fie. Asta rămâne părerea mea, dar cred că la bere e… mai puțin rău! În orice caz, tineri Este un fapt, consumul de bere este constant de mai mulți ani. Din ce în ce mai mulți consumatori se îndreaptă către berile care sunt mai de calitate decât mărcile internaționale de supermarket. Berăriile artizanale breweries răsar ca ciupercile pe tot cuprinsul țării noastre. Acesta urmează tendința alimentară din ultimii ani, aceea de a “consuma mai bine“. bio și-a făcut apariția și în sectorul berii. Prețul berii artizanale, al craft beer, este semnificativ mai mare decât cel pe care îl puteți găsi în supermarket. Variază foarte mult, dar prețul pe litru se poate înmulți cu 3 sau 4 cu ușurință. Trendurile vin și pleacă, dar ceea ce este cert este că acest hanorac cu glugă dovedește că poți fi mândru să iubești berea și să o arăți: Așa că oamenii sunt pregătiți să investească mult mai mulți bani în beri bune. Acest lucru poate duce rapid la majorarea facturii dacă vă plătiți aper cu beri vândute individual. Vă va costa mai mult decât o botelie de vin. Este ciudat cum se pot întoarce lucrurile, nu-i așa? <20 de ani în urmă, nu ai fi găsit niciodată o bere într-un magazin de vinuri. Acum, magazine care vând doar bere artizanală există peste tot. Palatele devin mai rafinate și un cuvânt precum zythologue (echivalentul berii unui oenologue) începe să fie cunoscut. Cea mai scumpă bere din lume este , North Pole Beer. A fost fabricată în 1852 pentru a satisface o expediție britanică în Arctica a lui Sir Edward Belcher. Se crede că o singură sticlă a ajuns la noi nedesfăcută. Aceasta a fost vândută la licitație pentru 4 600 de euro în 2015! Acest exemplu este extrem, dar vine să ilustreze faptul că berea nu mai este neapărat ceea ce era odată. Diferența se mărește între băuturile accesibile vândute la pachet și aceste beri vândute individual. degustarea berii este încă un fenomen recent, dar ia amploare. Uitați-vă doar la cercetările privind ce este biere ipa. The engouement pour ces bières plus qualitatives n’est plus à démontrer. Consumatorii cheltuiesc mai mult decât înainte pe berea lor. Berea devine mai democratică și mai gentrificată în același timp. Acest lucru poate părea un paradox, dar tocmai faptul că berea își asumă lettres de noblesse este cel care îi câștigă un nou public. cervoise gauloise noastră a parcurs un drum lung și începe să întoarcă capete. Această gentrificare îmi amintește de fapt de celebra replică a lui Shakesbeer, “Două beri sau nu două beri, aceasta este întrebarea. Ați auzit vreodată de ea? Mințile mari gândesc la fel și așa am decis să o scriem pe acest tricou: Berea are încă o imagine negativă în rândul unei părți a populației, dar acest lucru tinde să se diminueze odată cu această ascensiune. Diversitatea de gusturi, culori, texturi și componente conferă berii un statut propriu. fostul berii pare luminos și personal sunt încântat de acest lucru! Scrierea acestor articole pe blog îmi ocupă mult timp cu cercetarea, scrierea, imaginile etc…. După cum ați observat, nu există bannere publicitare enervante pentru asigurări, credite sau orice altceva, dar ca urmare nu-mi oferă nicio sursă de venit. Dacă ai avut răbdarea să-mi citești articolul până la capăt, trebuie să știi că poți beneficia de o reducere de 20% la întreaga comandă introducând în coș codul BLOG20. Rezerv acest cod pentru cei mai fideli cititori care au descoperit site-ul nostru prin intermediul articolelor pe care le postez cu drag! Ca să știi, codul nu poate fi combinat cu alte coduri de reducere pentru că oricum nu trebuie să exagerezi eh! 20% reducere nu ne lasă deja prea multă marjă dar măcar îmi răsplătesc cititorii. Pentru a mă încuraja și susține, nu ezita să cumperi ceva de la noi! Dacă, de exemplu, sunteți în căutarea unui articol de îmbrăcăminte original pe tema berii, veți găsi cu siguranță ceea ce căutați printre modelele noastre – avem peste șaizeci! Pentru a vedea toate modelele noastre, trebuie doar să faceți clic pe acest link: Îmbrăcăminte pe tema berii5) Berea te face alcoolic
6) Berea este vulgară
6) Tinerii se îmbată cu bere
7) Berea devine trendy și calitativă
8) Berea devine un produs de lux